Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

6 razloga zašto izabrati zubne implantate

Manjak zubi može jako utjecati na kvalitetu vašeg života i osjećaj samopouzdanja, ali i stvarati brojne probleme prilikom žvakanja hrane. Zubni implantati danas su jedan od boljih i najmodernijih izbora što se tiče zamjene za prirodne zube.

Zubni implantat je  zamjena za korijen zuba. Implantat je vrlo maleni vijak koji se ugrađuje u kost čeljusti. Na implantate možemo pričvrstiti proteze i mostove, ali i samo jedan umjetni zub ukoliko jedan zub nedostaje u zubnom nizu. Implantati su sve popularniji, što ne čudi, jer nude brojne prednosti u odnosu na klasične proteze i mostove.

1. Najsličniji su prirodnim zubima

Implantati se manjim kirurškim zahvatom uvode u kost. Izrađeni su od titana, metala koji ima jedinstvenu sposobnost da sraste sa prirodnom kosti. Proces osteointegracije (definitivni spoj implantata sa kosti), završava tri do šest mjeseci nakon umetanja implantata kod vašeg stomatologa. Nakon toga ćete imati osjećaj da je vaš umjetni zub koji stoji na implantatu posve prirodan. Zub se vizualno neće razlikovati od vaših prirodnih zubiju. Implantati vam daju mogućnost da ponovo s potpunim samopouzdanjem jedete, pričate i smijete se.

2. Sprečavaju gubitak koštane mase

Kost je živo tkivo koje treba neprestanu stimulaciju kako bi se moglo obnavljati i ostati zdravo. Kada izgubite zub, onda okolna kost koja je držala zub na mjestu počinje propadati, a čeljust se na tom mjestu počinje smanjivati. Ukoliko postoji manjak većeg broja zubi, to dovodi do mijenjanja izgleda lica, što može uključivati  i dojam upalih obraza. Ukoliko se dobro održava, implantat može spriječiti nestanak okolne kosti.

3. Sigurni su za susjedne zube

Implantati ne utječu na zdravlje prirodnih zubi, ukoliko pacijent održava adekvatnu oralnu higijenu i pridržava se redovitih pregleda.

Ostale zamjene za zube mogu oslabiti susjedne zube. Na primjer, u slučaju mosta prirodni zubi sa svake strane gdje nedostaje zub (ili zubi) moraju služiti kao potpora mostu. Da bi se to postiglo susjedni, nerijetko i zdravi zubi, moraj se izbrusiti, okruniti i jedino na taj način mogu poslužiti kao nosači za most. Jednom na taj način izbrušeni zubi, zauvijek ostaju “oštećeni”, te se pri svakom slijedećem zahvatu mogu koristiti samo kao nosači za most. Implantati su pak samostalni nadomjesci za zube koji se ne oslanjaju na susjedne prirodne zube, što im je velika prednost, jer se na taj način ne oštećuju prirodni zubi.

4. Udobni su za nošenje

Ako nosite klasične proteze, možete osjetiti bol u zubnom mesu uzrokovanu pokretanjem vaših zubnih pomagala. Implantati uvijek stoje čvrsto na jednom mjestu pa pacijenti tvrde da zbog njihove udobnosti zaborave da ih uopće i imaju.

5. Predstavljaju dugotrajno rješenje

Budući da implantati srastaju s vašom čeljusnom kosti, (uz redovite kontrole i adekvatnu oralnu higijenu) oni predstavljaju dugotrajno rješenje kod gubitka zuba. Druge zamjene za zube, poput proteza morate zamijeniti nakon nekog vremena jer se i kost čeljusti mijenja (resorbira) te proteze postaju labave i pomične.

6. Održavanje je jednostavno

Briga za vaše implantate bitno se razlikuje od brige za vaše prirodne zube. Morate ih svakodnevno četkati i čistiti interdentalnim četkicama. Međutim, nikada nećete morati nanositi posebne kreme niti ih preko noći natapati u čaši vode zajedno s tabletom za čišćenje, što je slučaj u totalnih proteza. Također nikada neće zahtijevati plombu ili čišćenje zubnih kanala. Iako implantati ne propadaju, na njihovu stabilnost mogu utjecati upalne bolesti desni, danas zvani periimplantitis. Dobra oralna higijena i redovni posjeti stomatologu najbolji su način da spriječite bolesti desni i produžite vijek trajanja vaših implantata.