Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Naše usluge

Oralna higijena

Usprkos tome što su danas sredstva za održavanje zdravlja zubi i desni gotovo dovedeni do savršenstva, da održavanje higijene zuba i desni pojedinaca ne prati taj razvoj govori nam činjenica da su, upala desni (gingivitis) i parodontalne bolesti među najraširenijim bolestima današnjice. Od njih pati preko 80 posto populacije.

Novi pristup motivaciji i kontroli osobne oralne higijene, čiji je tvorac dr.med.dent. Jiri Sedelmayer s Dentalne klinike u Hamburgu je  iTOP (individually Taught Oral Prophylaxis -individualni Trening Oralne Preventive)
Mogu ga provoditi  certificirane ordinacije dentalne medicine, koje su završile iTOP trening, među kojima su naravno i doktori našeg Dental Studio Stradiota.

Osnovno pitanje glasi: Tko bi ljude trebao učiti o održavanju uspješne oralne higijene?
“Dentalni stručnjaci koji imaju sve što je potrebno za promjenu navika u provođenju oralne higijene: autoritet, trening, osobni odnos i profesionalnu opremu. Ukoliko stručnjaci primjenjuju iTOP spoznaje i najnovija atraumatska pomagala za čišćenje, uspjeh je osiguran“, tvrdi dr. Sedelmayer.

Isključivo uz ispravne metode održavanja oralne higijene, pod nadzorom stručnjaka, krvarenje desni, karijes i parodontalna bolest postat će prošlost.

Postoji li kraći put do zdravlja?

Odgovor je NE jer korištenje lijekova ili preparata koji samo prikrivaju simptome, neće ukloniti uzrok problema. Sa takvim se “rješenjima” često susrećemo pri pokušaju uklanjanja lošeg zadaha iz usta, jer uvijek mislimo da će zadah nestati s uporabom osvježivača daha, žvakaćim gumama ili bombonima s okusom mentola. Međutim na taj način sigurno nećemo ukloniti uzrok nastanka lošeg zadaha, već ćemo samo trenutno poboljšati okus u ustima.

Uzrok lošeg zadaha u skoro 90% slučajeva, jest u usnoj šupljini, a nastaje kao posljedica naslaga na zubima i jeziku, nedostatne oralne higijene, te bolesti desni ili međuzubnih tkiva i truljenja zuba.

Za temeljitu oralnu higijenu potrebno je upotrebljavati učinkovitu zubnu četkicu, koja neće oštetiti zube i desni, bez obzira da li je ručna ili električna. Osim toga, svaki dan  moramo očistiti i međuzubne prostore. Za to danas na raspolaganju imamo široku paletu pomoćnog pribora, od međuzubnih četkica, klasičnog konca za zube, pa sve do najnaprednijeg i najsofisticiranijeg pribora.

Iako nije važno točno vrijeme u danu kada perete zube, jer plaku su potrebna 24 sata da se počne stvrdnjavati, pranje zubi je nazaobilazno, kao i pranje naslaga na jeziku. Dakle, potpuno je svejedno da li zube perete ujutro ili navečer.
Uz to izbor paste za zube manje je važan jer je ona u biti samo pomoćno sredstvo kod održavanja oralne higijene.

Uz navedeno, barem dva puta godišnje potrebno je kontrolirati stanje zuba, gingive i cijele usne šupljine kod doktora dentalne medicine.

Ako vaše desni krvare, nipošto nemojte prestati redovito četkati zube već zamijenite četkicu mekšom od prethodne, jer tvrde četkice ogoljuju zubne vratove i oštećuju zubno meso.

Namirnice koje čiste zube:

  1.  Jabuke
    Jabuka sadrži fosfor, kalcij i flour a dokazano je da ovo voće čisti zube od djelujući dvostruko – mehanički i fizički.
  2. Sirova mrkva
    Žvakanjem mrkve se stimulira proizvodnja sline, koja pomaže u uklanjaju zaostale hrane. Osim toga, vlakna mrkve djeluju kao četkica za zube i desni.
  3. Celer
    Celer štiti zube na dva načina. Žvakanje celera izaziva lučenje tvari koja neutralizira bakterije koje izazivaju karijes. Isto tako, ova namirnica žvakanjem prodire između zubi, masira desni i čisti usnu šupljinu.

Osim toga svakodnevno uzimanje vitamina C (u obliku voća ili kao dodatak prehrani ) štiti desni od infekcije.

Podsjetimo se da smo mi sami gospodari svojeg oralnog zdravlja, kao i gospodari svojeg tijela. Naše oralno zdravlje je naša odgovornost. Volimo sami sebe i brinimo o sebi.Galerija