Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Naše usluge

Zubni mostovi i krunice

Zahvaljujući zubnoj protetici izgubljeni zubi više nisu veliki problem. Zubni mostovi i krunice mogu nadomjestiti izgubljene ili oštećene zube, koji stvaraju probleme u estetici I funkcionalnosti čitavog žvačnog sustava.

I dok krunice služe za pokrivanje jednog zuba (koji je oštećen, liječen ili na bilo koji drugi način oslabljen), mostovi nadoknađuju gubitak više zuba u zubnom nizu.

Prije samog postavljanja na mostove ili krunice , prirodne zube je potrebno izbrusiti (tako da postanu nosači), kako bi zubni mostovi i krunice ´sjeli´ na njih. Nakon brušenja uzima se otisak, na temelju kojega se izrađuju zubni nadomjestci, odnosno mostovi ili krunice, ovisno o potrebi. Postupak se nastavlja izradom u laboratoriju nakon kojeg slijedi proba “dosjeda”, ispravnosti zagriza i estetike rada u ustima pacijenta. Ukoliko je pacijent zadovoljan radom nakon svih detaljnih provjera, može se najprije izvršiti privremeno, a  zatim i trajno cementiranje samog rada.

Materijali

Inače, zubni mostovi  i krunice se razlikuju prema materijalima od kojih su izrađeni.

Govorimo o četiri vrste materijala:

A) metal- keramika

Kao takvi predstavljaju tradicionaln način izrade keramičkih mostova i krunica. Kod metal-keramičkih nadomjestaka baza je uvijek u kompletu prekrivena keramikom.

B) cirkon – keramika

Kao takvi predstavljaju moderniju verziju keramičkih mostova i krunica, ali mogu se raditi samo kod točno određenih indikacija.

C) zlato – keramika

Kao takvi predstavljaju rješenje za osobe kod kojih postoje određene alergije, a ujedno su na vrlo visokoj estetskoj razini i ne postoje kontraindikacije za njihovo postavljanje; čak i danas takvi radovi jedni su od najkvalitetnijih i estetski najboljih protetskih radova.

D) čiste keramike 

Takozvane  jacket krunice ili popularnije zvane “krunice od empress keramike”.

Zubni mostovi su bolja rješenja od proteza

Zubni mostovi su bolja rješenja od zubnih proteza iz više razloga. Najvažniji razlog je njihova čvrstina, odnosno nemogućnost pomicanja u ustima prilikom žvakanja i govora. Osim toga, s obzirom da ne dodiruju nepce, ne smanjuju užitak u hrani i ne otežavaju govor a time je i prilagodba na njih brža i lakša. Također, zubi izgledaju potpuno prirodno, a i zaštićeni su od karijesa. Razdoblje adaptiranja na nove mostove, ali i krunice, je vrlo kratko pa se pacijent se vrlo brzo osjeća kao da ima potpuno prirodne i vlastite zube u ustima.Galerija