Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Naše usluge

Implantologija

Dentalna implantologija je disciplina stomatologije koja se, kako joj i ime sugerira, bavi implantatima, odnosno preciznije rečeno njihovom ugradnjom. Ona je interdisciplinarnog karaktera jer obuhvaća stomatologiju, kirurgiju, bilogiju, biomehaniku i slična područja. Glavni cilj ugradnje implantata je zamjena korijena izgubljenih zubi. Implantologija je relativno mlada disciplina s obzirom  da se pojavila tek u drugoj polovici prošlog stoljeća.

Što je implantat?

Implantat je zapravo zamjena za korijen zuba. Riječ je o vijku točno određene veličine koji se ugrađuje u kost čeljusti. On je izrađen od titana, plemenitog materijala, jedinog kompatibilnog sa ljudskom kosti. Odluka o postavljanju implantata donosi se na temelju digitalnog ortopana i kompjuterizirane tomografije (CT-a), odnosno snimke čeljusti. Implantologijom se može nadomjestiti jedan ili više zuba, a implantat je temelj, ili bolje rečeno, nosač za protetske nadomjestke. Na implantate možemo pričvrstiti proteze i mostove, ali jedan implantat može nadomjestiti i samo jedan zub ukoliko samo jedan zub manjka u zubnom nizu.

Proteze na implantatima

Proteze na implantatima su idealno rješenje za pacijente koji imaju jaku i zdravu, ali bezubu čeljust. Mogu se postavljati na donje i na gornje čeljusti, a iznimno su zahvalne za higijensko održavanje. Postoje dvije vrste proteza na implantatima: jedne su retinirane (poduprte) prečkama, a druge kuglama (lokatorima). Koja vrsta retencije je adekvatna za pojedinog pacijenta određuje doktor stomatolog, nakon detaljne analize cjelokupne situacije kod svakog pojedinog pacijenta.

Mostovi na implantatima

Mostovi na implantatima koriste se radi smanjivanja opterećenja s individualnih implantata, odnosno u slučajevima kada pacijentu nedostaje više od jednog zuba. Proces postavljanja mostova na implantate razlikuje se od onog kod postavljanja proteze. Naime nakon implantiranja, i vremena koje je potrebno da je terapeut siguran da su implantati u potpunosti integrirani u kosti, slijede faze uzimanja otisaka na implantatima i ugrađivanja nadogradnji (koje “imitiraju” zub). Na te se nadogradnje postavljaju mostovi.

Implantologija je sigurna i uspješna

Iako je implantologija discpilina koja se bavi rutinskim i vrlo sigurnim zahvatima, kirurg implantolog mora prije svakog zahvata uzeti detaljnu anamnezu svakog pacijenta da bi ga mogao upozoriti na nekoliko stvari. Prije svega, osobe koje imaju srčanih problema, ljudi koji su pod imunosupesivnom terapijom kao i pacijenti sa izraženim alergijama,  obavezno na to trebaju upozoriti stomatologa zbog mogućnosti komplikacija pri ovom kao i svakom drugom kirurškom zahvatu. Inače, implantati se mogu ugrađivati svim osobama bez obzira na njihovu starosnu dob. Što se uspješnosti zahvata tiče, neslužbeni podatak govori da je između 95 i 100 posto pacijenata zadovoljno zahvatima nakon kojih lakše jedu i govore,a lijepi zubi i osmijeh povećavaju im samopouzdanje.

Proces postavljanja implantata

Proces postavljanja implantata sastoji se od niza zahvata, među kojima su ugradnja implantata, vrijeme potrebno za osteointegraciju implantata (koje traje obično 3 mjeseca) iako može biti kraće (u slučajevima imedijatnog opterećenja, odnosno momentalnog postavljanja rada na implantat) ili duže (i do 6 mjeseci ukoliko tako procijeni implantolog nakon same implantacije i procjene kosti te primarne stabilnosti implantata), uzimanja otiska za definitivan rad, izrade samog rada (bila to mobilna proteza podržana implantatima ili fiksni rad odnosno most ili samostalna krunica), te konačnog fiksiranja definitivnog rada na implantatima (koji opet ovisno o tipu rada, može biti cementiran, fiksiran vijcima ili jednostavno oslonjen na implantate).Galerija