Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Naše usluge

Liječenje paradentoze

Što je to i kako nastaje paradentoza

Naslage na zubima te između zuba i zubnog mesa (plak) idealno su mjesto za rast i razvoj bakterija koje uzrokuju paradentozu. Razgradnjom ostataka hrane (zaostale između zubi), koje su ujedno i hrana tih bakterija nastaju spojevi koji nadražuju zubno meso (gingivu). Zubno meso (desni, gingiva) na to reagira stvaranjem upalnog procesa, tj. gingivitisa (upala zubnog mesa).

Proširi li se gingivitis u područje između kosti i parodontnih ligamenata, koji vežu zub za kost, nastaje paradentoza (upala potpornog tkiva zuba).

Prvi  primjetni simptomi upale gingive, najčešće su krvarenje zubnog mesa. Kako bolest napreduje, upaljeno zubno meso postupno se počinje odvajati od zuba, a naslage otvrdnjavaju i stvara se kamenac koji se vrlo lako širi dalje ispod ruba zubnog mesa.

Ispadanje zubi

Ukoliko se upala ne tretira, ne očisti se zubni kamenac, dolazi do nastanka džepova u zubnom mesu. U tim “džepovima” bakterije se nadalje mogu nesmetano razmnožavati. Ostaci hrane u džepovima, zubne naslage, čak i gnoj u određenim uvjetima, izazivaju i neugodan zadah iz usta.

Ako se upala zubnog mesa ne liječi, za određeno vrijeme zubi se počinju klimati a tijekom godina i ispadati.
Čišćenjem zubnih naslaga smanjuje se mogućnost pojave paradentoze. Pranje zubi je nezaobilazno, iako nije važno točno vrijeme u danu kada perete zube, jer plaku su potrebna 24 sata da se počne stvrdnjavati. Dakle, potpuno je svejedno da li zube perete ujutro ili navečer.

Osim navedenoga, barem dva puta godišnje potrebne je kontrolirati se kod stomatologa kako biste redovito kontrolirali stanje zuba, gingive i cijele usne šupljine.
Ako već imate džepiće u zubnom mesu, svog doktora dentalne medicine posjećujte svaka tri mjeseca.

Što možete sami

Ako primijetite krvarenje desni, nipošto nemojte prestati redovito četkati zube, jedino zamijenite četkicu mekšom od prethodne, jer tvrde četkice oštećuju zubno meso i ogoljuju zubne vratove.

Koje su namirnice dobre za održavanje zdravlja usne šupljine: čestim konzumiranjem hrane poput sirove mrkve, celera ili jabuke, samim njihovim žvakanjem masiraju se desni. Ujedno svakodnevno uzimanje vitamina C (u obliku voća ili kao dodatak prehrani ) štiti desni od infekcije.

Svaka tri mjeseca trebalo bi promijeniti četkicu za zube.

Vaš stomatolog bi svakako trebao imati i-Top certifikat, koji garantira njegovu edukaciju u području ispravnog održavanja oralne higijene, i tada se svaki pacijent može osjećati sigurnim da su savjeti koje dobije ispravni.
Pri svakom stomatološkom pregledu, terapeut mora pregledati i uputiti pacijenta kako ispravno održavati oralnu higijenu, te mu preporučiti adekvatnu četkicu za zube kao i korištenje interdentalnih četkica.

U našoj ordinaciji Studio Stradiot, koja posjeduje i-Top certifikat, osim konvencionalnih metoda liječenja paradentoze, posjedujemo i laser zadnje generacije, čime je invazivnost i sama terapija paradentoze jednostavnija i praktički bezbolna za pacijenta.Galerija