Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Važnost sline za vaše oralno zdravlje

Slina je jedna od onih životnih činjenica koje često nismo ni svjesni sve dok je ne izgubimo. Ljudi sa simptomima suhih usta moraju se nositi s brojnim poteškoćama uzrokovanim nedostatkom sline.

Slina je važna oralna tekućina koja značajno olakšava govor, gutanje i žvakanje hrane. Važna je za održavanje zdravlja zubi i predstavlja prvu crtu imunološke obrane od virusa i bakterija koje u tijelo ulaze kroz usta.

Pogledajmo što je slina i kako nastaje. Slina je tekućina koju u ustima izlučuju tri velika para žlijezda slinovnica (smještene ispred uha, uz donju čeljust i ispod jezika). Izlučuju je i brojne male žlijezde slinovnice koje su smještene u sluznici obraza, nepca, usana i dna usne šupljine.

Vrste žlijezda slinovnica

Najveći par žlijezda slinovnica su parotidne (doušne) žlijezde. Nalaze se odmah ispod ušiju oko donje čeljusti. Njih možete postati svjesni kada zagrizete kiselkastu hranu poput limuna. One izlučuju seroznu (vodenastu) slinu.

Sublingvalne (podjezične) žlijezde izlučuju gušću slinu koja sadrži mukozni (ljepljivi) sekret ( slinu) .

Submandibularne (počeljusne) žlijezde luče miješani sekret u kojem malo prevladava mukozna komponenta.

Korisne funkcije sline

Slina sadrži proteine, enzime, minerale i antitijela koja imaju neke iznimno korisne funkcije.

Čišćenje. Slina ispire čestice hrane iz usta. Tako se smanjuje količina šećera kojom se hrane bakterije koje uzrokuju karijes.

Zaštita i dezinfekcija. Slina je prva crta tjelesne imunološke obrane. Ona sadrži antitijelo imunoglobulin A (IgA) koje se bori protiv bakterija i drugih bacila. Slina sadrži i protein laktoferin koji također nalazimo u suzama i drugim zaštitnim tjelesnim tekućinama. On nas štiti od razvoja i razmnožavanja bakterija.

Neutralizacija. Slina održava neutralnu okolinu u ustima, odnosno održava ravnotežu između alkalnosti i kiselosti. Na primjer, kada se bakterija hrani šećerom koji nije uklonjen s površine zuba, proizvodi se kiselina koja može oštetiti zubnu caklinu i započeti proces njena propadanja. Slina pomaže neutralizirati tu kiselinu.

Remineralizacija. Budući da slina sadrži minerale kalcij i fosfor, ona može obnavljati caklinu kada je ošteti kiselina. Ako je u slini prisutan i fluor (zbog pijenja vode obogaćene fluorom ili zbog korištenja zubne paste s fluorom), onda slina može dodatno ojačati caklinu.

Probava. Slina podmazuje i oblaže sluznicu usta i zube i tako olakšava govor, žvakanje i gutanje hrane. Također sadrži enzim amilazu koji razgrađuje škrob.

Dijagnoza bolesti. Ovo je jedna od najinteresantnijih potencijalnih funkcija sline. Kao i krv, urin i druge tjelesne tekućine, slina sadrži molekule koje mogu biti biološki indikatori (markeri) bolesti. Znanstvenici mogu utvrditi postojanje bolesti ako znaju koje od tih molekula su povezane s određenom bolesti.  Po boji i naslagama na jeziku, koje mogu nastati kao manjak sline, te po zadahu iz usne šupljine može se utvrditi sumnja na određeni poremećaj u metabolizmu.

 

Iz svega navedenog je vidljivo je da slina izuzetno važna za očuvanje zdravlja i higijene. Ako patite od sindroma suhih usta koji može nastati iz brojnih razloga, lučenje sline možete potaknuti konzumiranjem bombona  sa ksilitolom. Također trebate piti dosta vode ili drugih napitaka bez šećera, a možete koristiti i nadomjestke za slinu koji se u ljekarnama mogu kupiti bez liječnikov recepta. Kod kronične suhoće usta vaš liječnik vam može prepisati lijekove koji pospješuju stvaranje sline. Suhoću usta u svakom slučaju nikako ne biste smjeli trpiti ili zanemarivati jer ona značajno povećava izloženost karijesu i propadanju zuba.