Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci

Znate li da se terapija “All on 4” može primijeniti isključivo u zdravoj kosti? Naravno, postoji niz kirurških zahvata koji omogućuju ovaj tip terapije i u specifičnim slučajevima kada kost nije “idealna”, međutim tada Vi kao pacijent morate biti upućeni od strane svog stomatologa na sve rizike koje ta terapija nosi. Nekada je pametnije odlučiti se na sistem ugradnje 4 implantata na koje se sidri reducirani mobilni rad. Takva implanto-protetska terapija vrlo je kvalitetno rješenje za funkciju i estetiku vašeg mastikatornog sustava.

U kojim slučajevima se savjetuje povećani oprez pri ugradnji implantata?

 • ukoliko je Vaša kost uska
 • ukoliko ispod netom izvađenih zubi, u kosti postoji infekcija (granulomi, upale i slično), tada imedijatna implantacija, pogotovo ako se implantati odmah i opterete fiksnim radom, te se takav rad stavi u žvačnu funkciju, nije najbolje rješenje. U takvim slučajevima preporuka je ići korak po korak. Današnji tempo života nameće brza rješenja, međutim imajte na umu da brza rješenja često nisu i najbolja rješenja, pogotovo u medicini.

Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci
Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci

Što to znači za Vas?

To znači oblik terapije, pri kojoj je nakon opsežnih ekstrakcija zubi ispod kojih postoji infekcija u kosti, sigurnije, ozbiljnije i lakše za Vas kao pacijenta ući u terapiju polako. Cijela terapija ovog tipa vremenski je duži ali manje invazivan oblik, koji i liječniku i Vama omogućuje kontrolu na svakom koraku, da bi izabrana implanto-protetska terapija bila uspješna.

Koji su koraci potrebni za takav oblik terapije?

 1. detaljna analiza čeljusti
 2. sanacija zubnog niza, potrebne ekstrakcije
 3. implantiranje
 4. izrada provizornog rada
 5. kontrola ugrađenih implantata
 6. izrada definitivnog rada

Nakon prvih 5 koraka, uz kontrolu i konzultacije s Vašim doktorom dentalne medicine, možete se sigurnije odlučiti koji tip definitivnog rada je najbolji za Vas. Naime, mi, doktori dentalne medicine danas se susrećemo sa procjepom između želja pacijenata i mogućnosti moderne dentalne medicine. Vrlo često želje se ne poklapaju sa mogućnostima. Pri izboru terapije bitno je imati na umu da je svako tijelo drugačije, naša tijela, navike, stilovi života međusobno se razlikuju. Ono što morate imati na umu je, da Vi niste broj, Vi ste osoba, i samo detaljan individualni pristup može Vam donijeti dugoročno, za Vas najbolje protetsko rješenje.

Zašto osobno često kao definitivno implanto-protetsko rješenje preporučam rad gdje se reducirani mobilni dio sidri na implantate?

Upravo zato jer sam u svojoj praksi, sa preko 25 godina iskustva u radu s pacijentima, uvidjela da je često reducirani mobilni rad, koji se pouzdano sidri na 4 implantata (najčešće gornja proteza) ili na 2 implantata (najčešće donja proteza), vrlo kvalitetno rješenje za mnoge osobe. Reducirani mobilni rad znači da je proteza u gornjoj čeljusti “skraćena” odnosno reducirana tako da je vaše nepce slobodno (otvoreno) pa samim time imate bolji osjećaj za okus, istovremeno donja proteza je također reducirana “sužena” pa na taj način nema neugodnog “žuljanja“ ispod jezika. Uz ovakav tip implanto-ptotetskog rješenja lišeni ste neugodnosti u svakodnevnim aktivnostima životnim aktivnostima kao što su govor, žvakanje i sloboda osmijeha.


Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci
Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci
Terapija sistemom “All on 4” / fiksno ili mobilno rješenje / prednosti i nedostaci

Kada se odlučujete na definitvno rješenje sanacije svog mastikatornog sustava budite iskreni prije svega prema sebi. Nakon toga budite iskreni prema svom stomatologu, jasno naglasite svoje želje, ali ne izostavljajte svoje navike, stil života, obaveze. Jer samo otvorenim i iskrenim pristupom možete dobiti najbolje rješenje za VAS.

Naime ono što gledamo u lijepim reklamama, na društvenim mrežama, ono što čitamo u tabloidima često nije potpuna istina. Upravo zato, moj savjet nije uvijek All on 4, moj savjet je saslušati Vas, čuti Vas, razumjeti Vas i da, često Vam sugerirati upravo rješenje sa 4 implantata i reduciranim mobilnim radom. Znam da će se mnogi čuditi ovom rješenju, međutim razmislite dobro o ovome što čitate.

Prednosti takvog rada su:

 1. Jednostavno održavanje oralne higijene
 2. U slučaju odbacivanja jednog od 4 implantata, imamo vremena pričekati i naći mjesto da se implantira novi implantat bez da se uništava cijeli rad
 3. Pri gubitku zuba vrlo često dolazi do nejednakog gubitka kosti, pa se sa ovakvim radom može izabrati puzdano mjesto za implantate te estetski nadoknaditi koštani greben da bi definitivni rad izgledao prirodno i uklopio se u vaše lice (bez invazivne kirurške terapije)
 4. Ovakvi radovi ne mijenjaju Vašu fizionomiju lica, veličinu zuba, zagriz….
 5. Vrlo su stabilni u ustima u svakodnevnom životu. Nećete imati problema sa prehrambenim navikama, a istovremeno Vaš društveni život neće biti zakinut za Vaš osmijeh

Ovih nekoliko razloga uzmite u obzir kada se odlučujete na svoj definitivni rad, jer onaj najbolji dio tek slijedi.

Naime, ukoliko nakon nekog vremena ipak odlučite da želite fiksno rješenje, uz kontrolu i ponovnu analizu od strane Vašeg doktora dentalne medicine, možete ostvariti i to. Znači korak po korak do ugodnog i jednostavnog rješenja koje Vam daje vrijeme i mogućnost da se odlučite kojim putem dalje.

Na žalost mnoge ću razočarati kada kažem da imedijatno rješenje “All on 4” ili “ All on 6”, ako nije temeljeno na potpuno zdravoj kosti, nema ove mogućnosti….ali o tome više možete čitati u mom slijedećem blogu