Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

SVJETSKI DAN PASA VODIČA OBILJEŽAVA SE 27.TRAVNJA

Cilj obilježavanja Svjetskog dana pasa vodiča je privući pozornost javnosti na ulogu pasa u olakšavanju svakodnevnog života invalidnih osoba.

Kao stomatološka ordinacija, ističemo važnost pravilne i redovite higijene usne šupljine pasa, zbog održavanja njihovog dobrog zdravlja. Jedan od najjednostavnijih načina čišćenja zubi kod pasa su žvakaće igračke koje su dizajnirane da potaknu žvakanje i prirodno čišćenje zuba. Ove igračke mogu pomoći u uklanjanju plaka i jačanju zubi.

Obilježavanjem ovog dana želi se priznati važnost pasa vodiča te istaknuti trud profesionalaca, volontera, udruga i organizacija koje obučavaju pse i omogućuju njihovu pomoć onima kojima je potrebna. Upravo psi igraju ključnu ulogu u mnogim situacijama pomoći oboljelima.

Gdje se koriste terapijski psi?

Sve više medicinskih stručnjaka i terapeuta koristi pse kao potporu svom radu. U raznim studijama i znanstveno je potvrđeno da psi mogu imati pozitivan učinak na ljude.

Njihovo područje primjene uključuje gotovo sva terapeutska područja, kao što su:

  • psihoterapija
  • radna terapija
  • terapija kod poteškoća pri učenju (uglavnom kod djece)
  • logopedska terapija
  • fizikalna terapija

Koji se uspjesi mogu postići s terapijskim psom?

Za razliku od nas ljudi, oni ne osuđuju već prihvaćaju ljude onakvima kakvi jesu, tješe ih i tu su za njih, bez obzira na to kako ljudi izgledaju, kako govore ili kako se kreću.

U isto vrijeme, kada mazimo psa, otpuštamo hormon oksitocin, poznat kao hormon sreće, koji ljude čini smirenijima, sretnijima i empatičnijima.

 

Psi često mogu izvući ljude iz svoje ljušture uspješnije nego mnogi ljudski terapeuti.

U početku to može biti mali osmijeh od pacijenta koji do tada nije dugo osjetio pozitivne emocije zbog svog stanja, pa sve do toga da se pacijenti više otvaraju tijekom terapije, tečnije govore ili počinju bolje pomicati ekstremitete, a mogu postići i vrlo dobre rezultate u psihološkim, društvenim i fiziološkim smislu.