Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Zdrava usta od prvoga dana – Savjeti oko dječjih zuba

Biti roditelj jedno je od najzahtjevnijih iskustava u životu jer znači brinuti se o djetetu od trenutka rođenja, preko njegovih prvih koraka i riječi – pa sve do trenutka djetetove samorealizacije. Djeca znaju biti vesela i živahna po cijeli dan da bi vas, kada padne noć, držala budnim satima ispunjenim gromoglasnim plačem i općim nemirom. Uzrok plača ponekada je bol prvih zuba koji znače da ćete, kao roditelj, i vi morati izdržati iste periode s njima.

“Koja hrana je dobra za zubiće?”  “Kada bi trebalo djetetu ugovoriti prvi pregled kod zubara?” “Kako ublažiti bol prilikom rasta prvih zuba i spriječiti moguće propadanje zuba?” Sve su to brojna pitanja. Većina roditelja nije sigurna koliko zapravo dentalne njege njihovo dijete treba.

Najvažnije je djetetu ukazati na važnost mjera oralne higijene i time stvoriti navike koje će dijete uspješno usvojiti od rane dobi. Zapamtite da djeca puno uče oponašajući ljude iz svoje okoline, stoga budite dobar i zdrav primjer svojoj bebi. Naime, veliki broj male djece već u predškolskim danima ima probleme sa karijesom, dok se kod većine mladih adolescenata između 12 i 15 godina već događa prvo kvarenje zuba. Zato posebnu pažnju valja primjenjivati već pri pojavi prvih mliječnih zubića.

Bez obzira što možda ne uočavate prve zube, to ne znači da nisu tu od samih početaka. Prvi zubi razvijaju se dok je beba još u utrobi, tijekom trećeg mjeseca trudnoće. Stoga se mladim, budućim majkama preporuča uravnotežena prehrana, bogata nutritivnim sastojcima i vitaminima.Vrlo je bitno da trudnice drže do svoje oralne higijene, liječe karijes i oboljele desni.

Prvi  posjeti zubaru trebali bi početi od trenutka kada djetetu niknu zubi,najkasnije oko prvog rođendana. Do djetetove treće godine mliječno zubalo upotpunjeno je s 20 zubića, a stomatolog može već pri prvoj posjeti utvrditi zdravstveno stanje budućih zuba. Važno je kod djece ukloniti strah od stomatologa. Prvi posjet ohrabrit će malene ukoliko i vi pođete na pregled s njima i pokažete im da posjet zubaru i nije tako strašan, te da se zahvati vrše bezbolno i strpljivo. Stručnjaci preporučuju dovođenje djeteta na redovnu kontrolu svakih 6 mjeseci.

Izbijanje prvih zuba novo je, ali i bolno iskustvo za djecu, pri čemu budu nemirna i razdražljiva, a u mnogo djece dolazi i do povišenja temperature. Kako biste smanjili osjećaj boli pri prvom izbijanju, možete koristiti posebne dentalne gelove. Riječ je o lokalnim anesteticima koji djeluju na površini sluznice. Nježno nanošenje gela prstom na bebine desni umirit će bebu, no imajte u vidu da je djelovanje gelova privremeno. Ukoliko je bol previše intenzivna, obratite se stomatologu.

Malene bebe imaju nadimak slinavci sa razlogom jer je izbijanje prvih zuba popraćeno slinjenjem po bradi koje može dovesti do iritacije kože i osipa, stoga usta bebe brišite mekanom gazom ili krpicom.

Čišćenje zuba trebalo bi se primjenjivati čim se isti pojave, kako bi se spriječio i najmanji rizik od kvarenja zuba. Prvo ih možete čistiti krpicom omotanom oko vašeg prsta ili komadićem sterilne gaze. Kako dijete bude raslo i više zuba se pojavljivalo, u uporabu možete uvesti manju četkicu za bebe. Nanesite malu količinu dječje zubne paste na četkicu i lagano je nanesite na zube i desni. Koristite zubnu pastu na bazi fluora, koji pomaže u jačanju cakline zuba. Učeći djecu pravilnom četkanju zuba pomažete razvoju njihovih motoričkih funkcija. Tako će u kasnijoj dobi mališani preuzeti više odgovornosti i sami zadržati naviku pranja zubi.

Pojavu “karijesa bočice” možete izbjeći pravilnom sterilizacijom. Preparati koji služe kao zamjena za majčino mlijeko najčešće sadrže šećere, pa bi zube trebalo čistiti sat vremena nakon hranjenja kako biste izbjegli pojavu karijesa. Bez obzira koliko dijete protestiralo, odvikavanje od bočice nužno je u prevenciji stvaranja budućih problema sa zubima.

Želju za slatkim djeca nemaju od početka, već ukoliko im ponudite nešto slatko u maloj dobi. Umjesto toga ponudite im namirnice poput povrća. Što se pića tiče radije im ponudite običnu vodu ili mlijeko, dok biste sokove trebali svesti na minimum i davati ih djetetu umjesto slastica. Posebnu pažnju posvetite djetetu dok je bolesno jer su mnogi lijekovi za bebe na šećernoj bazi.

Vaša beba će u periodu izbijanja prvih zuba biti sklona žvakati i cuclati sve što joj padne pod ruku, uključujući vlastitu. Poradite na uklanjanju navike cuclanja prsta i izbjegavajte dude varalice jer će konstantno cuclanje doprinijeti nepravilnom razvoju zuba. Za istu svrhu će poslužiti i komadići jabuke, kao i korice kruha koje im dajte uz vaš nadzor kako ne bi došlo do gušenja.

Slijedeći ovih nekoliko savjeta pomažete djetetu u prevenciji bolesnih zuba i nepravilnog rasta koje može dovesti do potrebe za protezama i aparatićima za zube. Kao roditelj budite prva osoba od koje će beba usvojiti zdrave navike tokom odrastanja te ih zadržati kroz adolescentsku dob.

Zapamtite da je zdrava beba i sretna beba.