Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

“Samo jednom se ljubi” prevedena na talijanski – “Una Sola Volta Ci Si Ama”

Na dan 19.01. 1921. godine u Sušaku, tada zasebnome gradu, rođen je MARIO KINEL, skladatelj, tekstopisac, prevoditelj, novinar, urednik radijskih emisija, legenda Radio Rijeke, autor evergreena “Samo jednom se ljubi” i “Jedna noć u Kostreni”.

Za pjesmu “SAMO JEDNOM SE LJUBI”, jednu od najpopularnijih pjesama hrvatske zabavne glazbe svih vremena, napisao je tekst na glazbu Ive Robića.

Na Radio Rijeci IVO ROBIĆ je snimao 1953., kada je započeo čvršće sarađivati s Mariom Kinelom koji piše tekst, a Robić muzicira Jadran u noći i, po istom obrascu, poznate pjesme Samo jednom se ljubi i Srce, laku noć (obje 1956.)

BRUNO PETRALI (Rijeka 1925.)
Od 1946. bio je spiker na Radio Rijeci, a poslije i glumac u Talijanskoj drami Narodnoga kazališta “Ivan Zajc” te sportski komentator na Radioteleviziji Kopar.
Već prije početka pedesetih počinje i pjevati. Kad se na Radiju stvorila prava klima, odmah je postao, uz Zvonimira Krkljuša, vodeći pjevač riječke estrade.
Od svibnja 1955. do svibnja sljedeće godine, u samo godinu dana, na pločama Jugotona izdano mu je osamnaest pjesama. Bio je to svojevrstan rekord koji su tada tek rijetki dostigli ili nadmašili.
Uglavnom pjeva hitove sa Sanrema (po tome je bio jedinstven u cijeloj zemlji) i filmske glazbe, ali i izvorne skladbe domaćih autora , gotovo sve u Kinelovom prepjevu.

POVEZNICA SVIH OVIH UMJETNIKA JE BEND “Sarah & The Romans” – bluegrass na riječki način….KOJI JE SPOJIO glas Bruna Petralia, njegovo znanje talijanskog jezika i zajedno su izveli pjesmu “SAMO JEDNOM SE LJUBI” po prvi puta prevedenu na talijanski jezik “UNA SOLA VOLTA CI SI AMA”

Bend je snimio materijal za prvi album kojeg će objaviti do kraja tekuće godine, a koji će sadržavati deset autorskih pjesama. Materijal se snima u Studiju Just Sound i Mr Lucky u Rijeci, a miks i mastering radi poznati slovenski producent Janez Križaj. Album će biti objavljen na raritetnome vinilnom formatu od deset inča. Na snimkama su gostovali Dušan Pjer Ladavac (Paraf, Grad) i Mladen Srića (Crooks & Straights).
Sarah & The Romans čine Boris Luković – gitara, Domagoj Zubović – kontrabas, Roman Tomašković – mandolina, Goran Troha – banjo, Antun Stašić – violina, Ivica Dujić – usna harmonika i Suzan Vidović – doboš, Martina Rejec kao prateći vokal te pjevačica Sara Blažić.

Una Sola Volta Ci Si Ama Video