Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

PASTA ZA ZUBE – KOJU IZABRATI?

U kombinaciji sa četkicom za zube, pasta za zube je najučinkovitije pomoćno sredstvo za održavanje oralne higijene. Njena je osnovna namjena mehaničko uklanjanje naslaga sa zubnog niza.

Elementarni sastojci svake paste za zube su:

 1. nježna abrazivna sredstva (pomažu pri mehaničkom čišćenju površine zuba)
 2. ovlaživači-glicerol (onemogućuju sušenje paste)
 3. zgušnjivači-mogu biti prirodni ili sintetički (daju pasti homogeni izgled i teksturu)
 4. fluor u obliku aminfluorida 0,02-0,1% (služi za jačanje zubne cakline i njenu remineralizaciju)
 5. arome i boje (najčešće su to klorofilni preparati topljivi u vodi a služe za osvježenje daha, daju mogućnost biranja okusa i boje po želji, što stimulira ljude na redovito pranje zuba)
 6. sredstva za stvaranje pjene (pjena olakšava odstranjenje ostataka hrane sa zuba ali stvaranje pjene pri pranju zuba osobito je zanimljivo djeci i time ih se može stimulirati na redovitu oralnu higijenu)

Zubna pasta osim što pomaže u prevenciji karijesa, također ima i higijensko-kozmetički učinak.

Obzirom na široki spektar ponude na tržištu, da bi izabrali ISPRAVNU PASTU ZA VAŠE ZUBE, uz konzultacije sa svojim doktorom dentalne medicine, te uz pažljivo čitanje deklaracije (koja mora biti istaknuta na svakom proizvodu), bitno je znati razlikovati:

📌 paste za svakodnevnu uporabu, one imaju uvijek osnovne sastojke, a okus i boju birate sami

📌 paste sa specijalnom namjenom, uz osnovne sastojke, one dodatno sadrže:

 • veću koncentraciju fluora koji doprinosi remineralizaciji erodirane (oštećene cakline zuba), do koje najčešće dolazi zbog povećane koncentracije kiseline u usnoj šupljini
 • grublja abrazivna sredstva (mikrogranule), osmišljene za pojačano odstranjenje mrlja sa cakline zuba

📌 profilaktičke paste, koriste se isključivo u ordinacijama dentalne medicine, od strane dentalnih higijeničara ili stomatologa, za strojno uklanjanje mekih naslaga te za poliranje zuba, nakon čišćenja zubnog kamenca

 • zbog većeg postotka grubljih abrazivnih tvari
 • zbog velikog postotka fluora (često je ta koncentracija i do 2%, što nije uputno koristiti bez stručne kontrole)

📌 medicinske paste, uz osnovne u njima se nalaze i dodatni sastojci poput određenih antibiotika i/ili antiseptika poput klorhexidina

U svakom slučaju, kod ispravnog odabira paste za zube potrebno je konzultirati se sa svojim stomatologom, osobito u slučaju korištenja fluora iz drugih izvora (kao što je npr. voda za piće u nekom državama), u slučaju izbora paste za zube kod djece mlađe od 6 godina, u slučaju bolesti parodonta, u slučaju erozije odnosno demineralizacije cakline zuba ali i u slučaju želje za izbjeljivanjem zuba-što je danas u trendu.

Za više informacija o pastama za izbjeljivanje zuba kao i o potpuno prirodnim pastama za zube, zapratite nas na jednom od naših sljedećih blogova (postova).

Za sva vaša pitanja slobodno nam se obratite putem:

 • obrasca na našoj web stranici
 • na nekoj od naših društvenih stranica

Jer mi smo tu za vas 😃🍀