Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

NEUGODAN ZADAH (HALITOSIS)

Po nekim istraživanjima 60% do 70% osoba, rukom prekriva usta dok razgovara ili dok se smije. Glavni razlog tome je nesigurnost u ljepotu vlastitog osmijeha i svježinu daha. Čak 90% osoba nema ugodan dah upravo zbog problema u usnoj šupljini.

Da bi imali lijep i zdrav osmijeh, potrebno je kontrolirati svoje zube i usnu šupljinu barem 2 puta godišnje u ordinaciji dentalne medicine.

Svaka od tih kontrola služi za pregled:

 • zubi 
 • protetskih radova
 • implantata
 • parodonta (desni, zubnog mesa)

Kontrole su nezaobilazne kako bi stomatolog ustanovio postoji li potreba za adekvatnom stomatološkom terapijom.

Nakon što ste kod stomatologa kontrolirali svoje zube i sanirali ih, s posebnim naglaskom na parodontološki dio, vaš osmijeh postaje zdrav i lijep.

Međutim, što ako ako vaš dah još uvijek nije ugodan?

 

Koji uzroci najčešće utječu na vaš dah?

 • neadekvatna oralna higijena
 • loša hrana
 • konzumiranje nedovoljne količine tekućine
 • prisutnost bakterija na jeziku i sluznici usne šupljine
 • upotreba duhana
 • suhoća usne šupljine

KAKO SI MOŽETE POMOĆI DA VAŠ DAH BUDE UGODAN?

 1. Četkajte zube i površinu jezika ujutro i navečer, a  tijekom dana, nakon jela, usnu šupljinu što detaljnije isperite čistom vodom, jer fermentacija (raspadanje) čestica hrane u usnoj šupljini, “hrani” bakterije i ne pridonosi ugodnom dahu u ustima.
  Osvježivači daha, poput žvakaćih guma, bombona ili tekućina za ispiranje usta imaju samo kratkotrajno djelovanje te se nikako ne mogu smatrati zamjenom za redovitu oralnu higijenu.
 2. Redovito mijenjajte četkicu za zube. Birajte nježnije četkice (soft), a kada se vlakna na vašoj četkici istroše (saviju), zamijenite je novom
  Zubni konac ili interdentalne četkice koristite barem jednom na dan. Nakon što ste savladali pravilnu tehniku rukovanja, moći ćete ukloniti i najmanje ostatke hrane sa zubi i iz prostora između njih.
 3. Redovito čistite zubne mostove, proteze i mobilne aparatiće za korekciju zubi. Naime, mostovi, proteze i aparatići laka su i omiljena meta bakterija, stoga je neophodna njihova redovita higijena, prema preporuci doktora dentalne medicine
 4. Pijte dovoljno vode. Preporuka je dnevno popiti oko 8 čaša čiste pitke vode, kako biste održali potrebnu vlažnost usne šupljine, odnosno prevenirali njenu suhoću.
  Kod suhoće usne šupljine, otežan je mehanizam samočišćenja normalnim protokom sline i uklanjanja odumrlih stanica, koje se nakupljaju na jeziku, obrazima i desnima Suhoća usne šupljine normalno nastaje tijekom noći, a njena posljedica je neugodan jutarnji dah, koji je posebno izražen u osoba koje spavaju s otvorenim ustima. 
 5. Kontrolirajte količinu konzumiranja kave i alkoholnih pića, a kada ste žedni ne posežite za slatkim sokovima i ledenim čajevima (čak niti onima zaslađenima umjetnim sladilima), već stvorite naviku da pijete čistu vodu ili čajeve bez sladila ili šećera.
 6. Nastojte se pravilno hraniti. Prehrana koja je potrebna svakom organizmu, a koja će dugoročno vaš dah učiniti ugodnim uključuje mnogosvježeg voća (poput jabuka i naranča), povrća (poput lisnatog povrća i celera), vlakana i cjelovitih žitarica. Takve namirnice čiste zube i potiču stvaranje i protok sline.
  ​Pazite na konzumiranje začinjene i ljute hrane jakog mirisa poput češnjaka, ljute paprike, salame, jer oralna higijena ne može ukloniti te mirise, a isti se zadržavaju u dahu 2-3 sata nakon konzumacije.
 7. Smanjite unos duhanskog dima. Duhanski dim ne potiče ugodan dah, a zna se da pretjerano pušenje negativno djeluje na opće zdravlje. Prisutnost veće količine duhanskog dima u usnoj šupljini, manifestira se kroz suhoću usta, mijenja boju zubi, može smanjiti osjet okusa i izrazito iritira desni što možde izazvati gingivitis a posljedično može ubrzati i razvoj parodontitis
 8. Redovito se kontrolirajte kod doktora dentalne medicine. Jednom do dva puta godišnje potrebno je posjetiti stomatologa i napraviti kompletan pregled zubi i usne šupljine. Na taj način osigurat ćete si oralno zdravlje, lijep osmijeh i ugodan dah.

Mi smo tu da vam kroz naše usluge vratimo samopouzdanje i slobodu u komunikaciji, koja počinje od ljepote vašeg zdravog osmijeha i svježine daha.

DRUŽITE SE, SMIJTE SE, BUDITE SLOBODNI I OSJEĆAJTE SE DOBRO 😊

FB:  https://www.facebook.com/dentalstudiostradiot/

INSTAGRAM: https://www.instagram.com/studiostradiot/

WHATSAPP: +385915420306