Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Najzdravije namirnice za vaše zube

Hrana koju uzimamo razlikuje se po tome hoće li očistiti naše zube od plaka i naslaga ili će u kontaktu s njima stvoriti nove naslage, odnosno spojeve koji uništavaju naše zube.

Važno je znati kako hrana utječe na kvarenje zubi i stvaranje štetnih naslaga na njima. Danas se puno govori o bijelim zubima, njihovom izbjeljivanju i održavanju bijelima. Bijeli zubi postali su modni i društveni imperativ. No, preduvjet bijelih zuba su zdravi zubi. Vrlo je važno znati kako naše zube održavati zdravima, kako sprječavati  kvarenje desni, stvaranje plaka i zubnog kamenca. Uostalom, zdravi zubi će prirodno biti i bjelji zubi.

Usna šupljina, i zubi kao dio njih, vrata su našeg probavnog sustava. Sva hrana koja prolazi kroz njega, najprije se nalazi u našim ustima, odnosno na našim zubima. U usnoj šupljini postoji mnoštvo bakterija koje čine njezinu prirodnu floru. Ukoliko se ne održava adekvatna oralna higijena, ostaci hrane, pomiješani sa slinom postaju idealno hranilište za bakterije i za nastanak kako upale zubnog mesa, tako i demineralizacije cakline te nastanka karijesa.

Poznato je da su šećer i škrob štetni za zube. U dodiru s bakterijama koje se nalaze na zubima stvaraju kiseline koje razaraju zubnu caklinu. Naime, bakterije koje se hrane šećerom i škrobom, razmnožavaju se i stvaraju kiseline koje onda razaraju caklinu zuba, i otvaraju put ka nastanku karijesa.

Zbog navedenih razloga, vrlo važnu ulogu u održavanju naših zuba zdravima ima slina. Ona, naime, ispire ostatke hrane i sladila iz pića, svojim sastavom neutralizira kiselinu te daje našim zubima neophodne minerale.

Zato je važno jesti hranu koja potiče lučenje sline i općenito, puno žvakati kako bismo potaknuli stvaranje sline.

Najbolji izbor i u ovom slučaju je voće i povrće. Osim što ima puno vlakana, čisti zube i potiče stvaranje sline, voće i povrće daje našim zubima neophodne vitamine i minerale.

Mrkva, batat, bundeva ili brokula povrće je koje sadrži mnogo vitamina A koji je važan za održavanje zdrave cakline.

Voće bogato C vitaminom, kao što su agrumi, kivi ili jagode blagotvorno djeluje na desni. Vitamin C čini naše desni čvrstima i otpornima. Bez njega naše desni postaju osjetljivije i podložnije upalama, a time i ulasku bakterija. To može dovesti do gingivitisa a kasnije i do parodontitisa.

Za zubno meso su važni i vitamini B skupine koji izgrađuju i obnavljaju tkiva. B vitamin nalazi se u orašastim plodovima, bademima, kikirikiju i orasima te u mahunarkama kao što su grašak, bob, grah i mahune.

Orašasti plodovi su, zajedno s raznim sjemenkama kao što su sezamove, suncokretove i lanene sjemenke, ne samo izvrstan izvor minerala, posebno kalcija koji je izuzetno važan za zdravlje zuba, nego su, zbog svoje teksture i odlični čistači naših zuba. Njihove sitne ljuskice skidaju naslage i plak s naših zuba.

Osim vitamina i minerala iz voća i povrća, za zube su važni i brojni spojevi koji sprječavaju razmnožavanje bakterija u ustima. Zeleni čaj poznati je antioksidans, sadrži polifenole koji sprječavaju razmnožavanje bakterija u ustima te se na taj način obračunavaju s plakom na zubima. Osim toga, zeleni čaj bogat je mineralnim solima, kao što je fluor koji ugrađen u zubnu caklinu istu čini otpornijom na djelovanje kiselina i erozije, te nastanak karijesa.

Unatoč lošem zadahu koji ostavlja u ustima, luk čini dobro našim zubima. Sadrži sumpor koji ubija bakterije.

Uz luk tu su i celer, cimet i sladić koji uspješno pobjeđuju i uništavaju nepoželjne bakterije.

Važno je znati da, ako želimo zdrave zube, uz odabir ovih namirnica koje zube čine zdravijima, trebamo piti i puno vode. Voda ispire naslage hrane na zubima, smanjuje kiselinu u ustima koja pogoduje stvaranju karijesa, a ujedno sadrži i fluor koji također sprječava nastajanje karijesa.