Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Najčešće pogreške prilikom četkanja zuba i kako ih ispraviti

Četkanje zuba je početna osnova pravilne dentalne higijene. Mnogo ljudi ipak nepravilno četkaju svoje zube. Nastavite čitati kako biste saznali koje su najčešće pogreške prilikom četkanja zuba te što možete učiniti kako biste ih ispravili.
Četkanje zuba je samo rutinska zadaća o kojoj vjerojatno uopće niti ne razmišljate. Međutim, postoji velika razlika između četkanja zuba i ispravnog četkanja zuba. Ispravnim četkanjem zuba možete izbjeći velike probleme kao što su karijes i bolesti desni.

Izaberite pravu četkicu za zube

Nemojte samo pokupiti bilo koju četkicu s police u trgovini. Veličina je bitna. Ako imate problema dovoljno široko otvoriti vaša usta, to je znak da je vaša četkica vjerojatno prevelika za vas. Tvrda vlakna četkice mogu povrijediti vaše desni, stoga je meka četkica za zube jedini izbor. Što se tiče izbora između električne i obične četkice za zube, taj izbor je zaista na vama, iako je stav stručnjaka koji se bave proučavanjem oralne higijene i njenim podučavanjem , da je obična četkica za zube, odnosno manualna četkica u stvari bolji izbor, jer se njome potiče manualna spretnost pri četkanju i čišćenju svih površina zuba kao i masaže desni.

Posvetite dovoljno vremena četkanju

Trebali biste četkati zube najmanje dva puta dnevno, iako se zbni plak stvara tijekom otprilike 48 sati. Četkanje zuba trebala trajati točno onoliko dok se detaljno ne iščetkaju sve površine zuba (sa vanjske, unutarnje i žvačne), te također ispravnim načinom četkanja ne izmasiraju i desni  Podijelite vaša usta na četiri dijela i posvetite svjesno barem 30 sekundi svakom dijelu. Koncentrirajte se na četkanje zubi tako da ono bude efikasno a ne samo mehanički odrađeno.

Nemojte pretjerivati s četkanjem

Četkati zube više od tri puta na dan nije dobra ideja. Pretjeranim četkanjem zapravo možete oštetiti zubnu caklinu i desni. Isto tako, ne četkajte vaše zube presnažno. Koristite blaži pristup. Za uklanjanje plaka zapravo nije potreban snažan pritisak već je bitna duljina trajanja četkanja.

Nemojte upasti u rutinu

Baš kao i većina nas, vjerojatno uvijek počinjete četkati vaše zube na istom dijelu usta. Probajte svaki put započeti četkati zube na drugom dijelu usta. Četkanje zuba može prilično brzo postati vrlo dosadno, stoga budite svjesni što radite. Pratite gdje ste sve bili i nemojte zaboraviti niti jedno područje.

Vrlo je važno odabrati prave proizvode

Pri odabiru paste za zube dobro se je konzultirati sa vašim doktorom dentalne medicine, koji će vas uputiti koja je pasta za zube najbolje u vašoj situaciji. Trebali biste znati da paste za zube koje sadrže mikrogranule odnosno jaka abrazivna sredstva mogu biti štetne za vaše zube i desni. Koristite obične paste za zube s fluoridom. Ako želite izbijeliti vaše zube, možete izmjenjivati između obične paste za zube i one za izbjeljivanje, iako ja naravno najbolje ono izbjeljivanje koje se vrši u ordinaciji dentalne medicine pod stručnim nadzorom.

Kontrolirajte vaše navike

Trebali biste znati da je puno vrsta hrane i pića u kojima uživate zapravo štetno za vaše zube. Gazirani sokovi (uključujući i one bez šećera), energetska pića, slatkiši (kiseli i slatki) i kava sadrže šećer i/ili kiselinu koja oštećuje zubnu caklinu. To čak vrijedi i za neke zdrave proizvode kao što su sokovi od naranče i jabuke. Ako zaista ne možete izbjegavati takve proizvode, pričekajte pola sata prije nego što iščetkate vaše zube. To je vrijeme koje je potrebno da bi vaša slina obnovila zubnu caklinu kako ju ne biste oštetili prilikom četkanja.

Nemojte se bojati oprostiti od vaše četkice za zube

Trebali biste kupiti novu četkicu za zube svaka tri do četiri mjeseca. Također ju možete pregledati. Ako su vlakna izgubila svoju normalnu fleksibilnost te su se počela raspadati, vrijeme je za novu četkicu za zube. Ako imate problema prilikom odabiranja četkice za zube, pitajte vašeg zubara koja je najbolja.
Nije bitno samo prakticirati redovitu oralnu higijenu, već je također neophodno činiti to na pravilan način. Koristite ove jednostavne i lagane savjete i vaši zubi će vam biti zahvalni.