Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Granulom Zuba

Baš nakon što ste otpili gutljaj toploga napitka ili se prepustili uživanju u slasticama poput sladoleda, osjetili ste jaku bol u području zuba. Neovisno je li riječ o prolaznoj zubobolji ili tegobi koja vas pati duže vrijeme, obično je ta bol tu da nas ”opomene” kako nešto nije u redu. Prva pomisao pri odlasku u stomatološku ordinaciju najčešće izaziva osjećaj nelagode i neizvjesnosti, naročito jer niste sigurni je li posrijedi prolazan problem ili dugotrajan boravak u zubarskoj stolici.

Nažalost, bol neće proći sama od sebe, a tabletom protiv bolova samo ćete je odgoditi. Srećom, živimo u doba,  gdje je medicina znatno napredovala, tako da bilo koja neugodnost zuba može biti liječena. Jedan od najčešćih uzročnika bola, koji biste trebali ukloniti čim se otkrije – granulom.

ŠTO JE GRANULOM ZUBA?

Granulom je bakterijska infekcija koja nastaje kada kroz razorenu caklinu zuba dopru bakterije prvo u dentin a nakon toga u pulpu ( živac zuba) pa sve do vrha korijena zuba, gdje se pojavljuje forma u obliku “vrećice” ispunjena gnojem. Najčešći doprinos razvoju granuloma je karijes,  koji se ne liječi pravovremeno. Tako dolazi do prodora bakterija u korijen zubnog živca odakle se granulom zna proširiti u okolnu kost. Bakterije prvo napadaju pulpu zuba, koja može reagirati bolnom upalom ili nekrozom (odumiranjem). Problem je što na samom početku nema osjećaja boli i vidljivih naznaka propadanja zuba. Međutim, stomatolog može na vrijeme prepoznati znakove upale i propadanja zuba.

Iste simptome može uzrokovati i neka vrsta traume – bilo fizičke (kao što je udarac), kemijske ili toplinske (brušenje zuba bez adekvatnog hlađenja).

Ako ste iskusili simptome poput natečenih obraza, bolnih i nateklih desni, promjenu boje zuba ili intenzivnu bol prilikom unosa hrane i pića, najvjerojatnije vam je potrebno liječenje zubnog korijena. Granulom je poznat i kao učesnik u infekcijama koje izbijaju po tijelu, posebno ako im je osoba često izložena.

Ne dajte da vas ovakve informacije obeshrabre, jer lijek uvijek postoji.

KAKO LIJEČITI PROBLEM ZVAN GRANULOM?

Ukoliko nije zahvatio veće područje, liječi se čišćenjem unutrašnjosti zuba, sterilizacijom inficiranog područja i uklanjanjem nakupljenog materijala u korijenskom kanalu. To je postupak liječenja korijenskog kanala. Ovim postupkom nastoji se spasiti oštećeni zub kako bi se izbjeglo njegovo vađenje. Liječenje korijenskih kanala,  u dugogodišnjoj se praksi pokazala vrlo uspješnom metodom, jer čiščenjem inficiranih unurarnjih stijenki korijena zuba, osigurava da se infekcija ne vrati. Pri liječenju korijenskih kanala danas se kao pomoćna metoda, za uspijeh pri boljoj sterilizaciji, od one isključivo mehaničke, upotrebljava i laser. Naravno bitno je znati kako rukovati njime.

U slučaju da se infekcija ponovi potrebno je ponoviti zahvat, odnosno napraviti reviziju punjenja korijenskih kanala.

Ako liječenje revizijom ne donosi rezultate, jedino preostalo rješenje je kirurški zahvat.

Prvi dio kirurškog zahvata, podrazumijeva odstranjenje vrha korijena zuba,  zajedno sa postojećim granulomom i taj se postupak naziva apikotomija zuba.

Ukoliko niti jedna od navedenih metoda nije dala odgovarajuće rezultate, stomatolog pristupa vađenju zuba. Postupak ne bi trebao biti bolan , jer vam zubar daje lokalnu anesteziju, dok procedura traje od 20 do 60 minuta. Vađenje zuba možda i nije najugodniji postupak, ali će ujedno biti i krajnje rješenje problema sa granulomom.

Tek drugi dan nakon vađenja zuba, svakako ispirite usta mlakim čajem od kadulje, koji slovi kao jedan od najboljih prirodnih lijekova.

Zdravlje vaših zuba odrazit će se i na zdravlje cijelog organizma. Posjet stomatologu minimalno jednom godišnje je uvijek poželjan, kako bi vam liječnik pregledom zubala pomogao uočiti prve znakove upale, bez obzira ako i ne osjećate bolove u zubima. Da biste izbjegli slične probleme, redovito perite zube,koristite interdentalne četkice kao i ostala pomagala, ali naravno uz dobre upute svog stomatologa o ispravnoj oralnoj higijeni. Zdrave navike se uvijek isplate.

A kada nastupe bolni problemi, zapamtite da je postupak dentalne kirurgije kratak, kao i oporavak nakon zahvata.