Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Kako treba ispravno održavati higijenu mobilnih proteza

Svakodnevno održavanje mobilnih protetskih nadomjestaka (mobilnih proteza, bilo totalnih ili djelomičnih) obavezno je i to ne samo zbog estetike ili lošeg zadaha, nego i zbog zdravlja cijele sluznice u usnoj šupljini, gingive na koju se proteza naslanja kao i zbog duljeg vijeka trajanja implantata (ukoliko se proteza sidri na implantatima).

Za ispravno održavanje higijene mobilnih radova potrebna je jednostavna četkica za pranje ruku ( ili noktiju) sa srednje tvrdim  sintetičkim dlačicama i neagresivna pasta za zube. Svaki mobilni rad pere se nakon što se izvadi iz usne šupljine “pod okom”, tako da se higijena može izvršiti pravilno i detaljno, nikako se ne smije poistovijetiti sa pranjem fiksnih radova ili prirodnih zuba koji se peru klasičnom četkicom za zube.

Postoji i maleni “trik” koji pacijenti mogu koristiti, ukoliko na klasičan način ne mogu dobro oprati svoju mobilnu protezu. Naime u tim slučajevima dovoljno je staviti dvije kapljice deterđenta za pranje posuđa ( iz razloga jer takav deterđent može skinuti masnoću sa površine proteze), međutim vrlo je bitno naglasiti da se nakon korištenja takvog sredstva ( za pranje posuđa ), mobilni rad ( proteza) moraju pažljivo i detaljno isprati pod mlazom vode, uz pomoć čiste četkice da se odstrane svi mogući zaostatci dotičnog sredstva.

Mnogi ljudi, pate od tamnih fleka na svojim mobilnim radovima, koje se vremenom mogu stvoriti na istima usprkos svakodnevnoj higijeni.

Kako se pokušati riješiti takvih tamnih fleka? Jedan od načina koji si svatko može pripraviti u kući je slijedeći: u 200ml čiste vode uliti 10ml varikine ( obične, bezmirisne ) i u tako pripravljenoj tekućini držati svoju protezu maksimalno 5 minuta. Nakon toga mobilni rad mora se vrlo detaljno isprati pod mlazom tekuće vode i na kraju cijelu se protezu mora oprati normalnim putem, pasta za zube i potpuno čista četkica za ruke( koja se u ovom slučaju koristi kao četkica za održavanje higijene mobilnog rada).

Jednostavno, zar ne ? 🙂