Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

ČISTA USNA ŠUPLJINA, PREDNOSTI OSLOBAĐANJA OD DUHANSKOG DIMA

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja. Svjetska zdravstvena organizacija obilježava ga od 1987. godine. 

Pušenje, sa svojim širokim spektrom posljedica predstavlja globalni javnozdravstveni problem.

Posebna pozornost i briga treba i mora biti usmjerena na djecu i mlade, koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost o istom.

Posljednjih nekoliko godina uporaba e-cigareta postaje sve prisutnija, kako kod odraslih, tako i kod mlađe populacije. Uporaba e-cigareta se prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, međutim, iako manje od klasičnih cigareta, e-cigarete također sadrže nikotin, kemikalije i teške metale. 

Novi podatci otkrivaju visoku prevalenciju pušenja e-cigareta među adolescentima.

Ako ste pušač ali želite lijep osmijeh i očuvane zube, svakako nam se javite na redovite kontrole🦷😀 

Ne dozvolite si da se zanemarite jer posljedice mogu biti neugodne.

1. Neugodan zadah i obojenja zubi

Obojenja zubi i jezika te neugodan zadah mogu biti izazvani katranom i nikotinom koji su prisutni u duhanskom dimu  i talože se na zubima i sluznicama u usnoj šupljini.

Promjene u boji zuba utječu na estetiku osmijeha.

Iako se ova obojenja zubi  mogu ukloniti  profesionalnim čišćenjem kod stomatologa, ako ne prestanete pušiti, pigmentacije će se vrlo brzo vratiti.

2. Parodontna bolest koja za posljedicu može imati gubitak zubi

Parodontna bolest  uzrokovana je bakterijama koje se nalaze u zubnom plaku, a uz  neadekvatnu higijenu plak prelazi u zubni kamenac te izaziva infekciju desni (zubnog mesa) i potpornih tkiva zuba. 

Cijeli proces ovakve infekcije češći je kod pušača u usporedbi s ostalom populacijom jer je obrambena sposobnost tijela  u pušača oslabljena.

Također, pušači lošije reagiraju na liječenje parodontnih bolesti od nepušača

3. Sporije cijeljenje rana nakon kirurških zahvata

Jedna od komplikacija koja se u pušača javlja češće nego u nepušača je upala postekstrakcijske rane (upala rane nakon vađenja zuba), s prisutnošću boli.

To se dešava jer toksini iz duhanskog dima cigareta smanjuju krvarenje u rani, zbog čega može izostati stvaranje ugruška, a  cijeljenje rane je otežano.

Također uvlačenjem dima stvara se negativni tlak, koji može uzrokovati prerani gubitak ugruška.

4. Neuspjeh implantološke terapije

Pušači imaju 11 puta veći rizik za neuspjeh implantološke terapije. Duhanski dim, sa svojim kemikalijama, znatno usporava cijeljenje kosti i okolnih tkiva, što je izuzetno bitno kod oporavka nakon ugradnje implantata. Također, pušači imaju veći rizik za razvoj periimplantitisa, upale zbog koje može doći do gubitka implantata.

5. Rak usne šupljine

Pušenje i alkohol su glavni uzročnici raka usne šupljine.

Tipična lokalizacija je dno usne šupljine, područje iza kutnjaka, na rubovima jezika i gingivi donje čeljusti. U početnom stadiju rak usne šupljine izgleda kao područje izrazito crvene boje, baršunaste površine koje je oštro ograničeno od ostale sluznice. U kasnijim stadijima dolazi do razvoja ulkusa, rane koja ne cijeli. 

 

Njegujte svoje zdravlje – to je najbolji dar koji možete dati sebi i svojim voljenima!

Naši kontakti:
Tel: +38551212578
WhatsApp: +385915420306