Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Pet vrsta hrane i pića koje najviše štete vašim zubima

Redovito četkanje i čišćenje zubnim koncem te zdrava prehrana recept su za dobro oralno zdravlje i blistav osmijeh. S druge strane, loša prehrana može uzrokovati karijes i zubobolju.

Bakterije u vašim ustima hrane se šećerom. Svaki put kada bakterije jedu šećer, stvara se kiselina koja oštećuje vanjski sloj zuba, tj. caklinu. Nekoliko mjeseci ili godina dovoljno je da se caklina ošteti te da se stvori karijes. Stoga je važno ograničiti unos slatke i ljepljive hrane. Ljepljiva se hrana duže zadržava na zubima, što bakterijama daje više vremena da konzumiraju šećer i naprave štetu.

Ovih pet vrsta hrane i pića rade najveću štetu u vašim ustima:

Pića koja sadrže šećer

Bezalkoholna pića koja sadrže šećer vrlo su opasna za vaše zube. Ta pića sadrže kiseline i šećer koji su loši za vaše zube. Neka gazirana pića sadrže i do deset žličica šećera po čaši. Čak i voćni sokovi i sportski napitci imaju visoke razine šećera te uzrokuju kiselost. Dijetna bezalkoholna pića ne sadrže šećer, ali još uvijek sadrže limunske i fosforne kiseline koje oštećuju caklinu. Kako biste spriječili oštećenja koja slatka pića mogu izazvati, pijte običnu vodu nakon što pijete ta pića. Voda će isprati vaša usta i spriječiti šećere da se zalijepe za vašu zubnu caklinu.

Hrana koja sadrži škrob

Hrana koja sadrži škrob također uzrokuje karijes. Enzimi u vašoj slini započinju proces probavljanja ove hrane u vašim ustima razgrađivanjem ugljikohidrata u šećer. Taj šećer postaje dostupan kao hrana za bakterije u ustima. Neke namirnice poput čipsa mogu se zadržati između vaših zuba te doprinijeti razvoju zubnog plaka. Odricanje hrane koja sadrži škrob nije preporučljivo. Međutim, pokušajte izbjeći grickalice koje sadrže škrob. Hranu koja sadrži škrob najbolje je jesti kao dio obroka kada postoji veća mogućnost četkanja zubi nakon jela.

Tvrdi slatkiši

Lizalice su omiljeni dječji slatkiš. Međutim, tvrdi slatkiši uzrokuju dvije vrste oštećenja u vašim ustima. Mogu napraviti pukotine na vašim zubima, ali i ostaviti sloj šećera na zubima koji će se tamo zadržati dugo vremena. To dovodi do kiselosti u ustima, što oštećuje caklinu. Ovi slatkiši nagrizaju zube s većim intenzitetom od ostalih slatkiša. Ako i dalje ne možete odoljeti tvrdim slatkišima, ispijanje vode ili mlijeka pomoći će neutralizirati vaša usta dok ne iščetkate zube.

Alkohol

Alkohol smanjuje proizvodnju sline i iritira desni. Također utječe na mekana tkiva u ustima, što dovodi do lakših ili težih oštećenja sluznice  usne šupljine.

Sušeno voće

Iako je izuzetno dobro za vaše zdravlje te služi kao izvrsna grickalica, sušeno voće nije idealna hrana za vaše zube. Sušeno voće je puno šećera i vrlo se lako lijepi za vaše zube. Taj šećer hrani bakterije i proizvodi kiselinu koja oštećuje zube. Svježe voće je puno bolji izbor. Iako i svježe voće sadrži šećer, ovaj šećer miješa se sa slinom i sokom od voća, što sprječava da se šećer zadrži na vašim zubima. Ovo ipak ne znači kako biste trebali izbaciti sušeno voće iz vaše prehrane, već kako biste trebali neutralizirati kiseline nakon jedenja tog voća.

VAŽNO:

Uvijek je važno razmišljati o utjecaju ovih namirnica na vaše zube. Nakon ispijanja gaziranog soka ili jedenja čipsa, osjetit ćete onaj poznati gorak okus u vašim ustima. Budite svjesni kako je to okus kiseline koja se stvara u vašim ustima te oštećuje caklinu. Djelujte brzo i popijte vode, žvačite žvakaću gumu ili iščetkajte zube kako bi neutralizirali kiselinu.