Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

Afte

Afte su vrlo česte oralne promjene u djece i odraslih.

To su male, bolne i učestale ranice koje se pojavljuju na unutarnjoj površini usnica, sluznici obraza, jeziku, mekom nepcu, početnom dijelu ždrijela i u dnu usne šupljine. Nikada se ne javljaju na koži, tvrdom nepcu i zubnom mesu te ih, među ostalim, po tome razlikujemo od herpesa. Započinju kao bjelkasta izdignuća sluznice koja postupno prelaze u ranice nalik krateru čiji je središnji dio prekriven žućkastom krastom s uzdignutim crvenim rubovima. Zbog ogoljenih živčanih vlakana izrazito su bolne, ali nikada ne krvare. Ovisno o mjestu pojavljivanja, mogu ometati gutanje, žvakanje i govor.

Na osnovi veličine dijele se na male, velike i herpetiformne.

Malene ili afte minor pojavljuju se na sluznici obraza ili usana, manje su od 1 cm i traju u prosjeku 7-14 dana. Dan ili dva prije izbijanja afti na sluznici se može pojaviti osjećaj peckanja. Područje na kojem izbija afta najprije je crvenkasto i bolno, a ubrzo se pojavi okrugla ranica pravilnih rubova sa žućkasto-sivim pokrovom. Može se pojaviti samo jedna ili nekoliko njih.

Veća ili afta maior, najčešće samo jedna, traje i do šest tjedana i sporije cijeli jer je riječ o dubljoj ranici koja zacjeljuje sožiljkom.

Afte nalik herpesu ili herpetiformne afte sićušne su rane koje se najčešće pojavljuju na podjezičnoj sluznici, sluznici obraza i jezika, zahvaćaju veću površinu sluznice i bolne su. Premda su u kliničkoj slici herpetiformne afte vrlo nalik infekciji virusom Herpes simplex, zbog čega su i dobile takav naziv, danas se zna da taj virus ne uzrokuje afte.

Afte se mogu pojavljivati i do nekoliko puta godišnje.

Premda pravi uzrok afti nije poznat, u njihovu nastanku navode se brojni čimbenici. Među najčešćima su stres, fizička iscrpljenost, hormonski poremećaji, narušen imunitet osobe, slabokrvnost, bolesti želuca i crijeva te neki lijekovi.

Važno je naglasiti da afte nisu zarazne, nego je riječ o specifičnoj imunosnoj reakciji organizma na neki podražaj. Utvrđeno je da postoji obiteljska sklonost pojavljivanju afti. Ako oba roditelja pate od pojave afti, vjerojatnost da će od istog problema patiti i djeca iznosi 90 posto. Ako nijedan roditelj nema afte, mogućnost je smanjena na samo 20 posto.