Studio Stradiot | T/F. 051.212.578 | Kontakt

Blog

9 sigurnih znakova da morate posjetiti stomatologa

Možda ste već bili u ovoj situaciji: jako vas boli zub, bol je nesnosna i zabrinjavajuća, ali užasavate se posjeta stomatologu. Uvjeravate se da je bol kratkotrajna, da će proći, da ne ukazuje na ništa strašno. Liječite se sami, oblozima od ljekovitih biljaka, grgljanjem slane otopine, uzimanjem tableta protiv bolova. Ipak, postoje neki znakovi koje ne biste smjeli zapostaviti. U sljedećim slučajevima trebate posjetiti stomatologa (doktora dentalne medicine) što prije:

Krvarenje desni

Ako vam desni krvare dok četkate zube, to je siguran znak upale desni (gingive) koja može voditi ka paradontozi (bolesti zubnog mesa). Paradentoza u konačnici dovodi do propadanja vezivnih struktura vaših zuba. Konačni ishod ove bolesti, ukoliko se ne tretira na vrijeme su  ispadanje zuba, bol u ustima i loš zadah. U ovom slučaju posjetite svog stomatologa što prije. On će očistiti vaše zube od zubnog kamenca i ostalih skrivenih naslaga koje nadražuju vaše zubno meso i uzrokuju osjetljivost i krvarenje desni. Također svaki stomatolog vam mora dati upute kako ispravno održavati oralnu higijenu.

Suha usta

Pušenje ili dugotrajno uzimanje lijekova može uzrokovati suha usta, ali uzrok mogu biti i bolesti koje narušavaju tjelesni imunološki sustav. Ako neprestano imate suha usta čiji uzrok ne možete objasniti, trebali biste posjetiti svog stomatologa, odnosno specijalistu oralnih bolesti.

Loš zadah

Loš zadah nije samo pitanje društvenih i kulturalnih normi. Ako ga ne shvatite ozbiljno, on bi mogao uzrokovati teške oralne bolesti. Među njih ubrajamo bolest desni i propadanje zuba. Međutim, on bi mogao biti pokazatelj i i ozbiljnih tjelesnih bolesti, poput bolesti jetre, kroničnih plućnih infekcija, dijabetesa i problema s probavom. Čak i jednostavna infekcija sinusa može uzrokovati loš zadah. Vaš stomatolog može utvrditi oralnu bolest koja uzrokuje loš zadah i propisati vam terapiju. Također, on može isključiti oralne bolesti kao uzročnike lošeg zadaha i uputiti vas nekom drugom specijalistu na pregled.

Bolne kvržice i čirevi

U vašim ustima ne bi smjelo biti kvržica i čireva. Oni mogu biti znak ozbiljnijih problema. Tumor u  usnoj šupljini nije neuobičajena pojava, a  često započinju kao kvržice. Što prije potražite savjet stomatologa, to ćete prije moći potražiti pomoć i primiti terapiju.

Gubitak zubi

Gubitak zubi nije nužno posljedica starenja. Ako vam zubi neočekivano ispadaju, brzo pođite svom stomatologu. Možda se radi netretiranom ginigivitisu koji je na pojedinim mjestima prešao u parodontitis. Pravovremenim odlaskom zubaru mogli biste spasiti svoje preostale zube, te ukloniti uzroke upale kao i zube koji se ne mogu više spasiti.

Povlačenje desni

Na povlačenje desni može utjecati nekoliko čimbenika. Presnažno četkanje neadekvatnom četkicom za zube, potpuno zapostavljanje oralne higijene, te početak upale zubnog mesa. Kada se desni povlače, između vaših zubiju nastaju šupljine. U njima se lako talože bakterije, što je savršena podloga za razvoj mnogobrojnih zubnih bolesti. Ako ne posjetite stomatologa, na kraju bi se tkivo oko zubiju moglo teško oštetiti, a sami zubi na tim mjestima propadaju uslijed nastanka karijesa.

Karijes

Karijes je jedan od najčešćih problema sa zubima. Redovitim ispravnim  četkanjem oba zubna niza,  smanjujete rizik od pojave karijesa. Ako imate karijes, morate otići stomatologu prije nego što se stanje pogorša.

Osjetljivost zubi

Ako su vaši zubi osjetljivi na vruće ili hladno, to bi mogao biti znak oštećenja cakline. Jedini način kako ćete otkriti što se događa u vašim zubima jest posjet vašem stomatologu..

Čak i ako se bojite posjeta stomatologu, morate znati da neki simptomi bolesti mogu dovesti do ozbiljnih posljedica. Samo doktor dentalne medicine može s točnošću utvrditi što se događa s vašim zubima, a dentalni zahvat ili terapija najčešće budu puno blaži, bezbolniji i bezopasniji od boli koja bi vas kasnije mogla snaći. Stoga, ako imate jedan od ovih simptoma, sada je najbolje vrijeme da posjetite svog stomatologa. On je vaš najbolji prijatelj u ovoj situaciji i jedini koji zna točno rješenje za vaš problem.